Çorlu, Tekirdağ iline bağlı ilçedir. İstanbul'dan sonra Türkiye Trakyası'ndaki en büyük ikinci yerleşim yeridir.
Çorlu, elverişli doğal yapısı, güçlü ulaşım bağlantıları, önemli sanayisi, iş olanakları ve stratejik önemi ile Tekirdağ'ın en büyük ilçesi olan Çorlu, Türkiye'nin de en gelişmiş ilçelerindendir. Çorlu günümüzde Türkiye'nin en büyük 5 ilçesinden biridir
ÇORLU RESİMLER
ÇORLU FOTOĞRAFLAR
ÇORLU MANZARALAR
ÇORLU GÖRÜNTÜLER
ÇORLU EKONOMİ
ÇORLU SANAYİ
ÇORLU PARA
ÇORLU YATIRIM
ÇORLU KÜLTÜR
ÇORLU İKLİM
ÇORLU ULAŞIM
ÇORLU
TEKİRDAĞ ÇORLU
ÇORLU İLÇE TARİH
ÇORLU İLÇESİNİN TARİHİ
Çorlu Trakya’nın merkezinde, plato yüzeyinin üzerindeki düzlükte yer alır. İlk Çağ insanlarının aradığı bütün coğrafi özelliklere sahip olan bu yerleşim yerine, Trak göçleriyle birlikte yerleşmeye ve tarıma açıldığı şüphesizdir. Nitekim yakın çevrede Prehistorik döneme inen yerleşme merkezlerinin ortaya çıkarılması, bu görüşü doğrulamaktadır. Bununla birlikte yeterince araştırma yapılmadığı için, Çorlu şehrinin kuruluş tarihi hakkında kesin bilgi verilememektedir. Çorlu’nun adı ile ilgili çok değişik ifadelerde mevcuttur.
Eski atlaslarda şehrin adı “Tzarylus”, ”Tzurulum”, ”Tzurulus”, Tzurule”, ”Tschurla”, ”Tziraltum” şeklinde geçmektedir. Bizans döneminde peyniri meşhur olduğu için, “Peynir Kasabası” anlamında “Tribiton” adı verilmekte, bazı eserlerde de “Sirello” şeklinde kayıtlara rastlanmaktadır. Halk arasında Çorlu adının çorak işe yaramaz anlamındaki “Çor” veya “Çur” dan kaynaklandığı, şehrin Türk’ler tarafından alınışı sırasında zorluklarla karşılaşıldığından “zor” kelimesine benzetme yapılarak “Çor” dan geldiği ifade edilmektedir. Roma zamanında Trakya’ da “Cohors III. Lucensum” adını taşıyan bir askeri birliğin bulunduğu ve bu birliğin tamamen Trak savaşçılarından oluştuğu bilinmektedir.
Romalılar savaşlarda Trak’lardan yararlanıyor ve onlara “Cohors” Kıtalarında görev veriyorlardı. Buradaki “Cohors” kelimesi Çorlu Şehrinin adına son derece benzemektedir. Marmaraereğlisi’ nin hemen doğusundaki Kamaradere’ de ortaya çıkarılan tarihi belge, Çorlu hakkında en eski ve kesin bilgileri vermektedir. Kamaradere’ de ele geçen bir mezar kitabesinde “Burada iki defa Çorlu-Tzoulos idarecisi olan Sisinis gömülüdür” şeklinde kayıt mevcuttur. Sisinis’ in (814) yılında öldüğü göz önüne alınırsa, belgenin Bizans dönemine ait olduğu anlaşılmaktadır. “Sisinis” Çorlu Kasabasında “Curator Civitatis” ünvanı ile idarecilik yapmış, başarılı olduğu için iki defa bu görevi üstlenmiştir. Çorlu’ nun adı ile yakından ilgisi olan “Curator” kelimesinin anlamı gerek Latin gerekse Grek alfabesinde “özen gösteren”, “dikkat eden” şeklinde verilmektedir. “Curator”, belediye büyüklüğüne gelen yerleşmelerde özel işlerle görevli kişilerin, diğer deyişle Belediye Başkanlarının ünvanıdır. Bu unvan 2. Yüzyılın sonunda Roma eyaletlerindeki şehirlerde Belediye Başkanları içinde kullanılmaktaydı.
Geniş sahaya yayılan Bizans İmparatorluğunda sınırları korumak için devamlı hudut muhafızları mevcuttu. Sınırdaki kuvvetler, özellikle cesur ve savaşçı uluslardan seçiliyordu. Kamaradere’de mezarı bulunan “Sisinis” in yaşadığı yıllarda Trakya, Bulgar Kralı Kurum’un ordularının tehdidi altındaydı. Giderek artan Bulgar baskısına karşı, bunları sınırdaki savunma noktalarına yerleştirmesi gayet doğaldır.
Çorlu Şehrinin adının da bu sırada 9. Yüzyılın başında şekillenmesi kuvvetle muhtemeldir. “Çor” veya “Çur” terimi eski Türk boylarında yüksek rütbe veya unvan olarak kullanılmaktaydı. Aynı şekilde “Sisinis” kelimesinin de Bizans ordusunda yardımcı kuvvetler olarak bulunan Hun’ların veya Alan’ların kumandanlarına unvan olarak verildiği bilinmektedir. Gerek “Sisinis”, gerekse “Çor” Bizans kültürünün etkisi altında değişerek,”Sisinis” görevli memurun, “Çor” ise görevin yapıldığı sınır kalesinin adı olarak kullanılmaya başlamıştır. Böylece “Çor” veya Çur” dan, Çorlu şehrinin adı çıkmıştır. Yeni araştırmalarla ele geçirilecek belgeler, Çorlu şehrinin kuruluş tarihinin Roma ve Bizans’tan çok daha eskilere gittiğini kesin olarak gözler önüne sermektedir.
Bölgede tarih öncesi döneme ait buluntuların elde edilmiş olması, bölge tarihini ilk Tunç Çağına kadar götürmektedir. Bilinen en eski adı “Tzirallum” olan Çorlu, M.Ö. 1000 yıllarında Trako-Frigler’ in kurduğu koloni kentlerden biridir. Tarihin çeşitli dönemlerinde Frig-Yunan-İskit-Pers-Makedonya-Roma ve Bizans istilalarına uğramıştır. Zaman, zaman Hun, Avar ve Peçenek akınlarına da maruz kalmıştır. Ayrıca İstanbul üzerine çeşitli seferler düzenleyen Arap ordularının istilasına da uğramıştır. Kısaca; Trakya’nın yaşadığı her istiladan Çorlu etkilenmiştir.
Orta çağ’da burada Bizans’ı korumak için kullanılan “Tzirallum” kale kentinin bulunması İstanbul yolu üzerinde yer alan Çorlu’ya askeri bir önem kazandırmıştır. Osmanlı’lar döneminde ise Anadolu’dan Rumeli sınır boylarına kadar uzanan ana yol üzerinde konaklama yeri olmasından dolayı da önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Çorlu 1357 tarihinde I. Murat tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Süleyman Paşa ve Orhan Gazi’ nin ölümleri üzerine tekrar Bizans egemenliğine geçen Çorlu, 1361 tarihinde kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girmiştir. I. Murat’ ın emriyle Trakya’ daki öteki Bizans şehirlerine ibret olması maksadıyla burayı savunan Bizans’lılar ağır şekilde cezalandırılarak kale duvarları yıkılmıştır. Böylece “Tzirallum” un askeri önemi de ortadan kaldırılmıştır. Bu sert davranış hemen etkisini göstermiş ve Trakya’ nın fethi kolayca tamamlanmıştır.
Çorlu, İmparatorluk döneminde ilk defa II. Beyazıt ile oğlu şehzade Selim, (Yavuz) arasında geçen baba-oğul savaşında yer almıştır. Şehzade Selim ile II. Beyazıt Çorlu yakınlarındaki Uğraşdere’ de karşılaşmış ve Şehzade Selim babasının kuvvetleri önünde yenilmiştir. 1512 de tahtını oğluna bırakan II. Beyazıt, Dimetoka Sarayına giderken Çorlu Konağında ölmüştür. Daha sonra Yavuz Sultan Selim’ de İstanbul’ dan Edirne’ ye giderken 21 Eylül 1520 tarihinde aynı topraklarda ölmüştür. Bu suretle II. Bayezıt Dimetoka’ ya, Yuvuz Sultan Selim’ de Edirne’ ye varamamıştır. Eylül 1676 da ise Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Çorlu ile Karıştıran arasındaki Karabiber Çiftliğinde vefat etmiştir. Çorlu 18. Yüzyılda Kırım’ dan uzaklaştırılan hanzadelerin ve girayların sürgün yerlerinden biri olmuştur. 1830 yılında Rumeli Beylerbeyliği kaldırılıp Edirne vilayeti kurulunca, Çorlu bu vilayetin Tekirdağ Sancağına bağlı bir kazası haline getirildi. 1870 de vilayetler örgütünün ıslahı sırasında durumunu olduğu gibi korudu. 1876 da geçici olarak Rus’ ların eline düştü. 1912-1913 Balkan Savaşlarının birinci devresinde Osmanlı Doğu Ordusu Kumandanlığı Karargahı Çorlu’da idi. 5-6 Aralık 1912 savaşlarından sonra Bulgar’ların eline geçti.
Balkan Savaşlarının ikinci devresinde Edirne’ye doğru ilerleyen Türk Ordusu tarafından 15 Temmuz 1913 de kurtarıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında ise Çorlu, 25 Temmuz 1920 de Yunan işgaline uğradı. 1918 yılından beri faaliyet gösteren ve Trakya’ nın kurtuluş savaşını yöneten Trakya ve Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurduğu çeteler büyük zafere kadar faaliyetlerine devam ettiler. 15 Ekim 1922 de Türk Jandarma Kuvvetleri tarafından kesin olarak kurtarıldı. Çorlu halen, II. Dünya Harbinden beri savunma bakımından önemli bir garnizon olma özelliğini devam ettirmektedir.
ÇORLU İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFİ DURUM
İlçemiz genellikle düzlük bir araziye sahip olup, toprakları verimlidir. İç kesimde yer alması ve karasal iklim hakim olup, Yazları kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı ve soğuktur. Trakya’ da en az yağış alan bölgedir. Yağışların % 20 si İlkbahar, % 10 u yaz, % 30 u Sonbahar ve % 40 ı kış mevsiminde düşmektedir. Ortalama rüzgarın yönü Kuzey-kuzey doğudur ve rüzgarın hızı 3.6 m/sn. ye kadar yükselir. Bu rüzgarlar fazla yağış getirmezler. Nemli hava kütlelerini getiren ve yağışa neden olan rüzgarlar güney ve güneybatı yönlü Lodos ve Kıbledir. Karayel ise soğuk hava dalgasını getirerek kar yağışına sebep olur. Yıllık sıcaklık ortalaması 12.6 C., en yüksek sıcaklık ortalaması 18.2 C., en düşük sıcaklık ortalaması 8.1 C. dir. Çorlu Karadeniz ile Akdeniz arasında yer aldığı için bu iklim bölgelerinin etkileri altında kalır. Kuzeyden inen soğuk hava kütleleri ile güneyden Akdeniz ve Ege den gelen nemli, ılık hava akımları bölge iklim yapısını belirler.
Ergene çayı Çorlu’nun 12 km. kuzeyinden geçer. Bu çay Trakya’nın en büyük akarsuyu olan Meriç Nehrinin bir kolu olmaktadır. Ergene çayı Muratlı İlçesi yakınlarında Çorlu Deresi ile birleşerek Uzunköprü İlçesi civarında Meriç Nehrine dökülür. Çorlu Deresi Istranca dağlarının doğu yamaçlarından beslenir. Birçok mevsimlik dereyi kendine bağlar. Ergene çayından tarım sahalarının sulanmasında yararlanılır. Çorlu deresi ise sanayi kirliliği nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Diğer önemli dereler ise Pınarbaşı, Esece ve Ahımehmet deresidir.
Kum ve Taş açısından da bölgenin en zengin yerinde bulunan Çorlu Karatepe Taş Ocakları ile Trakya Bölgesinin ihtiyacını karşılamaktadır.
Çorlu İlçesinin içme, kullanma ve sanayi amaçlı çektiği su miktarının, sulama suyundan daha fazla olduğu görülmektedir. Çorlu Belediyesine kayıtlı (77.451) su abonesi bulunmaktadır. İlçenin içme ve kullanma suyu ihtiyacı Havuzlar, Kızılağaç, Şeyhsinan, Muhittin, Nüsratiye, Yeni Sanayi, Toplu Konut, Kazimiye Emlak Konut, Sağlık Mahallesi, Yeşiltepe, Panayır Yeri semtlerimizde açılmış olan toplam (27) adet derin sondaj kuyusu ve bu bölgelerdeki yer altı gömme dolapları ile toplam 330 Lt/sn su verilmek suretiyle karşılanmaktadır. Su üretim kapasitesi açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
ÇORLU İLÇE NÜFUS
NÜFUS DURUMU
İlçemiz (20) Mahalle, (5) Kasaba, (17) köyden ibarettir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre TÜİK tarafından 2011 yılı sonu itibariyle açıklanan verilere göre;
Kadın Erkek Toplam
İlçe Merkezi Nüfusu : 105.380 109.913 215.293
Köy ve Beldeler Nüfusu : 18.358 19.323 37.681
İlçenin Toplam Nüfusu : 123.738 129.236 252.974 dür.
Bir önceki yıl nüfusuna göre ilçedeki nüfus artış oranı yaklaşık % 4 dür.
Belde ve Köy Nüfuslarının Dağılımı Aşağıdaki Gibidir.
ÇORLU İLÇE KÖY VE BELDE NÜFUSLARI
BİRİMİN ADI
2010 YILI NÜFUSU
Ahımehmet Köyü
690
Bakırça Köyü
689
Deregündüzlü Köyü
80
Esenler Köyü
884
İğneler Köyü
571
Karamehmet Köyü
963
Kırkgöz Köyü
1.333
Maksutlu Köyü
92
Marmaracık Beldesi (B)
6.182
Misinli Beldesi (B)
1.774
Önerler Köyü
1.968
Paşaköy
173
Pınarbaşı Köyü
945
Sarılar Köyü
407
Seymen Köyü
1.115
Şahpaz Köyü
418
Türkgücü Köyü
1.084
Ulaş Beldesi (B)
5.517
Vakıflar Köyü
2.328
Velimeşe Beldesi (B)
7.893
Yenice Beldesi (B)
1.867
Yulaflı Köyü
672
TOPLAM 37.646
ÇORLU İLÇE ULAŞIM
ULAŞIM DURUMU
D-100 Edirne-İstanbul Karayolu üzerine kurulmuş olan İlçemiz, Karayolu ile bağlı bulunduğu Tekirdağ' a (39) Km., İstanbul’a (100) Km., Edirne'ye ise (120) Km. mesafededir.
İlçemize Karayolu, Demiryolu ve ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan Havayolu ile kolaylıkla ulaşılmaktadır
ÇORLU İLÇE EKONOMİ
EKONOMİK DURUM
İlçemiz Ekonomisi ise sanayiye ve tarıma dayalıdır. Hayvancılık eskiye nazaran önemini kaybetmiştir. Çorlu ve çevresi ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği bölgelerin başında gelir. İlçede (21) Adet Banka bulunmakta olup, bazı bankaların ikinci şubelerinin açılmasıyla şube sayısı (36) adet olmuştur.
Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı Gayri Sıhhi Müesseseler.
Tekstil Fabrikası : 273
Deri Fabrikası : 121
Un Fabrikası : 15
Yağ Fabrikası : 10
Kağıt Fabrikası : 27
Kimya Fabrikası : 99
Otomotiv Yan Sanayi : 84
Avrupa Serbest Bölgesi : 110
TOPLAM : 739
GSM sayısı (739), Gerçek ve Tüzelkişi sayısı (4.867) olmak üzere toplam (5.606) üye kaydı bulunmaktadır.
İlçemizdede D-100 Karayolu üzerinde (954.286) M2.lik alana sahip olan Yeni Sanayi Sitesinin yerleşim planlarına göre 1.216 adet işyeri ve sosyal tesis alanları olarak planlanmıştır.
Halen faaliyette bulunan (590) işyerinde ikibin civarında kişi çalışmaktadır. İkinci etap (626) adet işyeri faaliyete geçtiğinde (8.000-10.000) kişiye iş imkanı sağlanmış olacaktır.
ÇORLU İLÇE SANAYİ VE TİCARET
Sanayi ve Ticaret :
İlçemizde (739) adet Gayri Sıhhi Müessese faaliyette bulunmakta olup, bunlar yaptıkları üretimle ilçe ve yurt ekonomisine büyük katkıda bulunmakta ve binlerce kişiye iş imkanı sağlamaktadır.
Tekirdağ bölgesinin bazı sektörlerdeki üretiminin, ülke toplam üretim veya tüketim içindeki paylarına baktığımızda, İlçemiz Rafine Ayçiçek Yağı ülke üretimin %13 ünü, Margarin Yağı ülke üretiminin % 42 sini, Ambalaj Kağıdı ülke üretiminin % 40 ını, İşlenmiş Deri ülke üretiminin % 26 sını ve Değişik dallardan Tekstil Üretiminin % 10 unu karşılamaktadır.
Özellikle 1970 lerde başlayan sanayileşme süreci ile birlikte tarihsel olarak tarımın egemen olduğu ilçemizde sanayi öne fırlamıştır. Çorlu’da İşgücü bakımından tekstil ve boya fabrikaları çoğunlukta olup, ilk sırayı aldığı görülmektedir. Bu tüm fabrikalarda çalışanların % 53.86 sını teşkil etmektedir.
İkinci sırayı deri, deri konfeksiyon, ve ayakkabı fabrikaları almaktadır. Tabakhaneler Çorlu’ nun Kuzey Batısında Çorlu Deresinin kenarında toplanmışlardır. Bu işletmelerde yılda ortalama (25.000.000) adet Küçükbaş, (50.000) ton Büyükbaş hayvan derisi işlenmektedir. Ülkemizde yapılan ihracatın % 37si buradan gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kürk-Süet üretiminin Türkiye’deki merkezinin Çorlu olması bu bölgeye başka bir özellik katmaktadır.
Tekstil-Boyama Fabrikaları, Deri ve Deri Konfeksiyon, Ayakkabı fabrikalarıyla birlikte ele alındığında bu iki sektörün toplam sanayi işgücünün % 65.32 sini çalıştırdığını ortaya koymaktadır. Halen mevcut olan büyük kapasiteli tesisler, bölgede üretilen ayçiçeğinin tamamını işleyecek seviyededir. Aynı durum kağıt fabrikaları, un fabrikaları ve elektronik fabrikaları içinde geçerlidir. Otomotiv sanayi kollarının önümüzdeki yıllarda yükseleceği verilerden anlaşılmaktadır.
Velimeşe ile Karamehmet köyü arasında iki bin dönümlük arazi üzerinde kurulu bulunan Avrupa Serbest Bölgesinde tamamının bitmesi halinde yaklaşık (200) fabrika ile 25.000 kişiye iş istihdamı sağlanacak olup, halen (110) fabrika üretim faaliyeti göstermekte olup (2350) kişi istihdam edilmektedir.
1980 li yılların başından itibaren fabrikaların yoğun olarak yer aldığı İstanbul-Edirne D-100 Karayolu üzerinde sağlı ve sollu olarak yeni fabrika inşaatları yerleşmiş durumdadır. Bu bölgede özellikle Tekstil, Boyama, Deri, Ayçiçek Yağı, Kağıt, Makine imalatı, Dondurma fabrikaları. Çorlu-Tekirdağ Yolu bölgesinde (Karatepe) Taşocakları ve Ayçiçek yağı işleyen fabrikalar, Çorlu-Çerkezköy yolu bölgesinde, Tekstil, Boyama, Kablo, Meşrubat, Kazan fabrikaları, Türkgücü Köyü Yolu üzerindeki bölgede ise tekstil fabrikaları faaliyette bulunmaktadır.
Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi 1998 yılında 120 Hektar alana kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Halen (118) adet deri fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalardan (845) adedi faaliyette olup, 4.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Biri 3.000 m3/gün, ikincisi 4.500 m3/gün kapasiteli iki adet arıtma tesisi bulunmasına rağmen bölgenin en önemli sorunlarından biri olan çevre ve özellikle atık su sorunu nedeniyle 36.000 m3/gün kapasiteli üçüncü atık su arıtma tesisi yapılarak faaliyete geçirilmiştir.
ÇORLU İLÇE SAĞLIK
SAĞLIK DURUMU
Hastane Sayısı Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Evi
Merkez 5 59 -
Belde - 7 -
Köy - 1 10
Toplam 5 66 10
sağlık birimi bulunmakta olup, Sağlık hizmetleri (8) ambulans ve (9) hizmet aracıyla yürütülmektedir.
Hastaneler :
- Devlet Hastanesi - Yatak Sayısı 250
-Asker Hastanesi - Yatak Sayısı 200
-Özel Reyap Hastanesi - Yatak Sayısı 120
-Özel Şifa Hastanesi - Yatak Sayısı 50
-Özel Vatan Hastanesi - Yatak Sayısı 34
-Özel 4 D Millet Hastanesi - Yatak Sayısı 49
Ayrıca (1) adet Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunmaktadır.
İlçe merkezinde (1) adet Verem Savaş Dispanseri, (59) adet Aile Sağlığı Merkezi, Beldelerde (7) adet, köylerde (1) adet olmak üzere toplam (67) adet Aile Sağlığı Merkezi ve (1) adet halk sağlığı laboratuarı bulunmaktadır.
Ayrıca Köylerde (10) adet sağlık evi bulunmaktadır. .
İlçemizdeki tüm sağlık kurumlarındaki personel durumu aşağıdaki gibidir.
Ünvan Toplam
Uzman Dr. 153
Pratisyen Dr. 112
Diş Hekimi 40
Hemşire 334
Ebe 128
Diğer Personel 476
Eczane 75
Ecza Deposu 2
Özel Muayenehane 39
Gözlükçü 16
Sağlık Kabini 5
Özel Laboratuvar 6
Özel Tıp Merkezi 1
Özel Dal Tıp Merkezi (Nörofizyoloji) 3
Özel Diyaliz Merkezi 1
Özel Poliklinik 2
Psikoteknik Değ. Merkezi 1
İlçemiz Muhittin Mahallesinde 104.893,20 m2 arsa 08.01.2007 tarihinde Sağlık Bakanlığına tahsis edilerek (300) yataklı Devlet Hastanesi bina inşaatına TOKİ tarafından devam edilmekte olup, 2012 yılında hizmet binasında faaliyetine başlayacaktır.
ÇORLU İLÇE EĞİTİM
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
Örgün ve Yaygın eğitimin tüm birimlerinin mevcut olduğu ilçemizde okuma ve yazma oranı % 98 olup geriye kalan % 2 lik oran yaşlı ve özürlü vatandaşlardan oluşmaktadır. Bu itibarla ilçemizde okuma–yazma oranı % 100 olarak kabul edilebilir.
Köy İlköğretim okullarındaki Öğrenci azlığı nedeniyle taşımalı eğitim kapsamına alınan (11) köydeki (310) öğrencinin (7) merkeze taşınması sağlıklı bir şekilde yapılmaktadır. Taşımalı öğrencilerin öğlen yemek ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Okulsuz ve lojmansız köyümüz bulunmamaktadır. Merkez okullarının tümü bakımlıdır. Eski olan okullar ise onarılmak ve yeni binalar eklenmek suretiyle ihtiyacı karşılayabilecek duruma getirilmektedir.
-İlköğretim Okul sayısı
İlçe merkezinde (32) resmi, (4) özel olmak üzere (36) adet,
Köylerde (17) adet olmak üzere toplam (53) İlköğretim Okulu bulunmaktadır.
-Ortaöğretim Okul Sayısı,
Genel Lise (1)adet
Anadolu Lisesi (6),
Anadolu Öğretmen Lisesi (1)
Meslek Lisesi (9) adet
Özel Lise (2) adet olmak üzere toplam (18) adet Lise ve Dengi Okul bulunmaktadır.
-Yüksek Öğretim Okulu,
Namık Kemal Üniversitesine bağlı (1) Mühendislik Fakültesi blunmaktadır.(İnşaat, Çevre, Makine, Bilgisayar ve Tekstil Mühendisliğinden oluşan beş bölümden oluşmaktadır.)
Yine Namık Kemal Üniversitesine bağlı (1) Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. (Dericilik, Elektronik, Endüstri, Geleneksel El Sanatları, Gıda, İşletmecilik, İşletme Yönetimi İ.Ö., Kooperatifçilik, Makina, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları İ.Ö., Oto Boya ve Karoseri Teknikerliği, Otomotiv Teknolojisi, Pazarlama, Seracılık ve Tekstil Teknolojisi olmak üzere onaltı bölümden oluşmaktadır.)
Yaygın Eğitimde hizmet veren (2) hizmet binası bulunan (1) Halk Eğitim Merkezi, (1) Çıraklık Eğitim Merkezi, (1) Rehberlik Araştırma Merkezi bulunmaktadır.
Ayrıca (1) adet Öğretmen Evi bulunmaktadır.
Öğrenci Yurtları (2) Adet Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait (204) yatak kapasiteli Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu ile (888) Yatak Kapasiteli (10) Orta Öğretim Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.
Özel Öğretim Kurumları
Özel Dershane Sayısı (12)
Özel Öğrenci Etüt merkezi (5)
Motorlu Sürücü Kursu (10)
Özel Muhtelif Kurslar (14)
Zihinsel Özürlü Reh.Merk. (4) adet olmak üzere toplam (45) adet kurs bulunmaktadır.
İlçemizdeki Öğrenci Sayısı,
Ana Sınıfında (2.470)
İlköğretim Okullarında (29.274)+(910 Özel) = (30.184)
Ortaöğretim Okullarındaki
-Genel Eğitimde (5.476)
-Mesleki Eğitimde (6.535),
-Özel Liselerde (175)
olmak üzere toplam (12.186) Öğrenci, İlçe geneli öğrenci sayısı ise (44.840) dir.
Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde (1.536) Öğrenci,
Meslek Yüksek Okulunda (1.819) Öğrenci olmak üzere toplam (48.195) Öğrenci,
Ayrıca 2003 - 2004 Eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında faaliyete geçen Sakatlar Derneği İlköğretim Okulunda (91) öğrenci okumaktadır.
İlçemizdeki Öğrenci Sayısı,
Ana Sınıfında ( 3.339)
İlköğretim Okullarında (31.027)
Ortaöğretim Okullarındaki
-Genel Eğitimde (5.240)
-Mesleki Eğitimde (7.428)
olmak üzere İlçe geneli toplam öğrenci sayısı ise (47.034) dır.
Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde (1.956) Öğrenci,
Meslek Yüksek Okulunda (1.750) Öğrenci olmak üzere toplam (50.740) Öğrenci,
Ayrıca 2003 - 2004 Eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında faaliyete geçen Sakatlar Derneği İlköğretim Okulunda (107) öğrenci okumaktadır.
İlçemizdeki Öğretmen Sayısı,
Okul Müd.ve Müd.Yrd. (209)
Okul öncesi öğretmeni (17)
Kadrolu öğretmen (1.375)
4/b sözleşmeli öğretmen, ücretli ve usta öğretici öğretmen (619) olmak üzere toplam (2.220) Öğretmen İlköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapmaktadır.
Mühendislik Fakültesinde (83) Öğretim Görevlisi,
Meslek Yüksek Okulunda (32) Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam (2.335) Öğretmen ve Öğretim Görevlisi tarafından eğitim hizmeti verilmektedir.
ÇORLU İLÇE KÖYLERİ VE BELDELERİ
ÇORLU RESİMLER
ÇORLU FOTOĞRAFLAR
ÇORLU MANZARALAR
ÇORLU GÖRÜNTÜLER
ÇORLU EKONOMİ
ÇORLU SANAYİ
ÇORLU PARA
ÇORLU YATIRIM
ÇORLU KÜLTÜR
ÇORLU İKLİM
ÇORLU ULAŞIM
ÇORLU
TEKİRDAĞ ÇORLU
ÇORLU İLÇE TARİH
ÇORLU İLÇESİNİN TARİHİ
Çorlu Trakya’nın merkezinde, plato yüzeyinin üzerindeki düzlükte yer alır. İlk Çağ insanlarının aradığı bütün coğrafi özelliklere sahip olan bu yerleşim yerine, Trak göçleriyle birlikte yerleşmeye ve tarıma açıldığı şüphesizdir. Nitekim yakın çevrede Prehistorik döneme inen yerleşme merkezlerinin ortaya çıkarılması, bu görüşü doğrulamaktadır. Bununla birlikte yeterince araştırma yapılmadığı için, Çorlu şehrinin kuruluş tarihi hakkında kesin bilgi verilememektedir. Çorlu’nun adı ile ilgili çok değişik ifadelerde mevcuttur.
Eski atlaslarda şehrin adı “Tzarylus”, ”Tzurulum”, ”Tzurulus”, Tzurule”, ”Tschurla”, ”Tziraltum” şeklinde geçmektedir. Bizans döneminde peyniri meşhur olduğu için, “Peynir Kasabası” anlamında “Tribiton” adı verilmekte, bazı eserlerde de “Sirello” şeklinde kayıtlara rastlanmaktadır. Halk arasında Çorlu adının çorak işe yaramaz anlamındaki “Çor” veya “Çur” dan kaynaklandığı, şehrin Türk’ler tarafından alınışı sırasında zorluklarla karşılaşıldığından “zor” kelimesine benzetme yapılarak “Çor” dan geldiği ifade edilmektedir. Roma zamanında Trakya’ da “Cohors III. Lucensum” adını taşıyan bir askeri birliğin bulunduğu ve bu birliğin tamamen Trak savaşçılarından oluştuğu bilinmektedir.
Romalılar savaşlarda Trak’lardan yararlanıyor ve onlara “Cohors” Kıtalarında görev veriyorlardı. Buradaki “Cohors” kelimesi Çorlu Şehrinin adına son derece benzemektedir. Marmaraereğlisi’ nin hemen doğusundaki Kamaradere’ de ortaya çıkarılan tarihi belge, Çorlu hakkında en eski ve kesin bilgileri vermektedir. Kamaradere’ de ele geçen bir mezar kitabesinde “Burada iki defa Çorlu-Tzoulos idarecisi olan Sisinis gömülüdür” şeklinde kayıt mevcuttur. Sisinis’ in (814) yılında öldüğü göz önüne alınırsa, belgenin Bizans dönemine ait olduğu anlaşılmaktadır. “Sisinis” Çorlu Kasabasında “Curator Civitatis” ünvanı ile idarecilik yapmış, başarılı olduğu için iki defa bu görevi üstlenmiştir. Çorlu’ nun adı ile yakından ilgisi olan “Curator” kelimesinin anlamı gerek Latin gerekse Grek alfabesinde “özen gösteren”, “dikkat eden” şeklinde verilmektedir. “Curator”, belediye büyüklüğüne gelen yerleşmelerde özel işlerle görevli kişilerin, diğer deyişle Belediye Başkanlarının ünvanıdır. Bu unvan 2. Yüzyılın sonunda Roma eyaletlerindeki şehirlerde Belediye Başkanları içinde kullanılmaktaydı.
Geniş sahaya yayılan Bizans İmparatorluğunda sınırları korumak için devamlı hudut muhafızları mevcuttu. Sınırdaki kuvvetler, özellikle cesur ve savaşçı uluslardan seçiliyordu. Kamaradere’de mezarı bulunan “Sisinis” in yaşadığı yıllarda Trakya, Bulgar Kralı Kurum’un ordularının tehdidi altındaydı. Giderek artan Bulgar baskısına karşı, bunları sınırdaki savunma noktalarına yerleştirmesi gayet doğaldır.
Çorlu Şehrinin adının da bu sırada 9. Yüzyılın başında şekillenmesi kuvvetle muhtemeldir. “Çor” veya “Çur” terimi eski Türk boylarında yüksek rütbe veya unvan olarak kullanılmaktaydı. Aynı şekilde “Sisinis” kelimesinin de Bizans ordusunda yardımcı kuvvetler olarak bulunan Hun’ların veya Alan’ların kumandanlarına unvan olarak verildiği bilinmektedir. Gerek “Sisinis”, gerekse “Çor” Bizans kültürünün etkisi altında değişerek,”Sisinis” görevli memurun, “Çor” ise görevin yapıldığı sınır kalesinin adı olarak kullanılmaya başlamıştır. Böylece “Çor” veya Çur” dan, Çorlu şehrinin adı çıkmıştır. Yeni araştırmalarla ele geçirilecek belgeler, Çorlu şehrinin kuruluş tarihinin Roma ve Bizans’tan çok daha eskilere gittiğini kesin olarak gözler önüne sermektedir.
Bölgede tarih öncesi döneme ait buluntuların elde edilmiş olması, bölge tarihini ilk Tunç Çağına kadar götürmektedir. Bilinen en eski adı “Tzirallum” olan Çorlu, M.Ö. 1000 yıllarında Trako-Frigler’ in kurduğu koloni kentlerden biridir. Tarihin çeşitli dönemlerinde Frig-Yunan-İskit-Pers-Makedonya-Roma ve Bizans istilalarına uğramıştır. Zaman, zaman Hun, Avar ve Peçenek akınlarına da maruz kalmıştır. Ayrıca İstanbul üzerine çeşitli seferler düzenleyen Arap ordularının istilasına da uğramıştır. Kısaca; Trakya’nın yaşadığı her istiladan Çorlu etkilenmiştir.
Orta çağ’da burada Bizans’ı korumak için kullanılan “Tzirallum” kale kentinin bulunması İstanbul yolu üzerinde yer alan Çorlu’ya askeri bir önem kazandırmıştır. Osmanlı’lar döneminde ise Anadolu’dan Rumeli sınır boylarına kadar uzanan ana yol üzerinde konaklama yeri olmasından dolayı da önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Çorlu 1357 tarihinde I. Murat tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Süleyman Paşa ve Orhan Gazi’ nin ölümleri üzerine tekrar Bizans egemenliğine geçen Çorlu, 1361 tarihinde kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girmiştir. I. Murat’ ın emriyle Trakya’ daki öteki Bizans şehirlerine ibret olması maksadıyla burayı savunan Bizans’lılar ağır şekilde cezalandırılarak kale duvarları yıkılmıştır. Böylece “Tzirallum” un askeri önemi de ortadan kaldırılmıştır. Bu sert davranış hemen etkisini göstermiş ve Trakya’ nın fethi kolayca tamamlanmıştır.
Çorlu, İmparatorluk döneminde ilk defa II. Beyazıt ile oğlu şehzade Selim, (Yavuz) arasında geçen baba-oğul savaşında yer almıştır. Şehzade Selim ile II. Beyazıt Çorlu yakınlarındaki Uğraşdere’ de karşılaşmış ve Şehzade Selim babasının kuvvetleri önünde yenilmiştir. 1512 de tahtını oğluna bırakan II. Beyazıt, Dimetoka Sarayına giderken Çorlu Konağında ölmüştür. Daha sonra Yavuz Sultan Selim’ de İstanbul’ dan Edirne’ ye giderken 21 Eylül 1520 tarihinde aynı topraklarda ölmüştür. Bu suretle II. Bayezıt Dimetoka’ ya, Yuvuz Sultan Selim’ de Edirne’ ye varamamıştır. Eylül 1676 da ise Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Çorlu ile Karıştıran arasındaki Karabiber Çiftliğinde vefat etmiştir. Çorlu 18. Yüzyılda Kırım’ dan uzaklaştırılan hanzadelerin ve girayların sürgün yerlerinden biri olmuştur. 1830 yılında Rumeli Beylerbeyliği kaldırılıp Edirne vilayeti kurulunca, Çorlu bu vilayetin Tekirdağ Sancağına bağlı bir kazası haline getirildi. 1870 de vilayetler örgütünün ıslahı sırasında durumunu olduğu gibi korudu. 1876 da geçici olarak Rus’ ların eline düştü. 1912-1913 Balkan Savaşlarının birinci devresinde Osmanlı Doğu Ordusu Kumandanlığı Karargahı Çorlu’da idi. 5-6 Aralık 1912 savaşlarından sonra Bulgar’ların eline geçti.
Balkan Savaşlarının ikinci devresinde Edirne’ye doğru ilerleyen Türk Ordusu tarafından 15 Temmuz 1913 de kurtarıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında ise Çorlu, 25 Temmuz 1920 de Yunan işgaline uğradı. 1918 yılından beri faaliyet gösteren ve Trakya’ nın kurtuluş savaşını yöneten Trakya ve Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurduğu çeteler büyük zafere kadar faaliyetlerine devam ettiler. 15 Ekim 1922 de Türk Jandarma Kuvvetleri tarafından kesin olarak kurtarıldı. Çorlu halen, II. Dünya Harbinden beri savunma bakımından önemli bir garnizon olma özelliğini devam ettirmektedir.
ÇORLU İLÇE COĞRAFYA
COĞRAFİ DURUM
İlçemiz genellikle düzlük bir araziye sahip olup, toprakları verimlidir. İç kesimde yer alması ve karasal iklim hakim olup, Yazları kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı ve soğuktur. Trakya’ da en az yağış alan bölgedir. Yağışların % 20 si İlkbahar, % 10 u yaz, % 30 u Sonbahar ve % 40 ı kış mevsiminde düşmektedir. Ortalama rüzgarın yönü Kuzey-kuzey doğudur ve rüzgarın hızı 3.6 m/sn. ye kadar yükselir. Bu rüzgarlar fazla yağış getirmezler. Nemli hava kütlelerini getiren ve yağışa neden olan rüzgarlar güney ve güneybatı yönlü Lodos ve Kıbledir. Karayel ise soğuk hava dalgasını getirerek kar yağışına sebep olur. Yıllık sıcaklık ortalaması 12.6 C., en yüksek sıcaklık ortalaması 18.2 C., en düşük sıcaklık ortalaması 8.1 C. dir. Çorlu Karadeniz ile Akdeniz arasında yer aldığı için bu iklim bölgelerinin etkileri altında kalır. Kuzeyden inen soğuk hava kütleleri ile güneyden Akdeniz ve Ege den gelen nemli, ılık hava akımları bölge iklim yapısını belirler.
Ergene çayı Çorlu’nun 12 km. kuzeyinden geçer. Bu çay Trakya’nın en büyük akarsuyu olan Meriç Nehrinin bir kolu olmaktadır. Ergene çayı Muratlı İlçesi yakınlarında Çorlu Deresi ile birleşerek Uzunköprü İlçesi civarında Meriç Nehrine dökülür. Çorlu Deresi Istranca dağlarının doğu yamaçlarından beslenir. Birçok mevsimlik dereyi kendine bağlar. Ergene çayından tarım sahalarının sulanmasında yararlanılır. Çorlu deresi ise sanayi kirliliği nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Diğer önemli dereler ise Pınarbaşı, Esece ve Ahımehmet deresidir.
Kum ve Taş açısından da bölgenin en zengin yerinde bulunan Çorlu Karatepe Taş Ocakları ile Trakya Bölgesinin ihtiyacını karşılamaktadır.
Çorlu İlçesinin içme, kullanma ve sanayi amaçlı çektiği su miktarının, sulama suyundan daha fazla olduğu görülmektedir. Çorlu Belediyesine kayıtlı (77.451) su abonesi bulunmaktadır. İlçenin içme ve kullanma suyu ihtiyacı Havuzlar, Kızılağaç, Şeyhsinan, Muhittin, Nüsratiye, Yeni Sanayi, Toplu Konut, Kazimiye Emlak Konut, Sağlık Mahallesi, Yeşiltepe, Panayır Yeri semtlerimizde açılmış olan toplam (27) adet derin sondaj kuyusu ve bu bölgelerdeki yer altı gömme dolapları ile toplam 330 Lt/sn su verilmek suretiyle karşılanmaktadır. Su üretim kapasitesi açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
ÇORLU İLÇE NÜFUS
NÜFUS DURUMU
İlçemiz (20) Mahalle, (5) Kasaba, (17) köyden ibarettir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre TÜİK tarafından 2011 yılı sonu itibariyle açıklanan verilere göre;
Kadın Erkek Toplam
İlçe Merkezi Nüfusu : 105.380 109.913 215.293
Köy ve Beldeler Nüfusu : 18.358 19.323 37.681
İlçenin Toplam Nüfusu : 123.738 129.236 252.974 dür.
Bir önceki yıl nüfusuna göre ilçedeki nüfus artış oranı yaklaşık % 4 dür.
Belde ve Köy Nüfuslarının Dağılımı Aşağıdaki Gibidir.
ÇORLU İLÇE KÖY VE BELDE NÜFUSLARI
BİRİMİN ADI
2010 YILI NÜFUSU
Ahımehmet Köyü
690
Bakırça Köyü
689
Deregündüzlü Köyü
80
Esenler Köyü
884
İğneler Köyü
571
Karamehmet Köyü
963
Kırkgöz Köyü
1.333
Maksutlu Köyü
92
Marmaracık Beldesi (B)
6.182
Misinli Beldesi (B)
1.774
Önerler Köyü
1.968
Paşaköy
173
Pınarbaşı Köyü
945
Sarılar Köyü
407
Seymen Köyü
1.115
Şahpaz Köyü
418
Türkgücü Köyü
1.084
Ulaş Beldesi (B)
5.517
Vakıflar Köyü
2.328
Velimeşe Beldesi (B)
7.893
Yenice Beldesi (B)
1.867
Yulaflı Köyü
672
TOPLAM 37.646
ÇORLU İLÇE ULAŞIM
ULAŞIM DURUMU
D-100 Edirne-İstanbul Karayolu üzerine kurulmuş olan İlçemiz, Karayolu ile bağlı bulunduğu Tekirdağ' a (39) Km., İstanbul’a (100) Km., Edirne'ye ise (120) Km. mesafededir.
İlçemize Karayolu, Demiryolu ve ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan Havayolu ile kolaylıkla ulaşılmaktadır
ÇORLU İLÇE EKONOMİ
EKONOMİK DURUM
İlçemiz Ekonomisi ise sanayiye ve tarıma dayalıdır. Hayvancılık eskiye nazaran önemini kaybetmiştir. Çorlu ve çevresi ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği bölgelerin başında gelir. İlçede (21) Adet Banka bulunmakta olup, bazı bankaların ikinci şubelerinin açılmasıyla şube sayısı (36) adet olmuştur.
Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı Gayri Sıhhi Müesseseler.
Tekstil Fabrikası : 273
Deri Fabrikası : 121
Un Fabrikası : 15
Yağ Fabrikası : 10
Kağıt Fabrikası : 27
Kimya Fabrikası : 99
Otomotiv Yan Sanayi : 84
Avrupa Serbest Bölgesi : 110
TOPLAM : 739
GSM sayısı (739), Gerçek ve Tüzelkişi sayısı (4.867) olmak üzere toplam (5.606) üye kaydı bulunmaktadır.
İlçemizdede D-100 Karayolu üzerinde (954.286) M2.lik alana sahip olan Yeni Sanayi Sitesinin yerleşim planlarına göre 1.216 adet işyeri ve sosyal tesis alanları olarak planlanmıştır.
Halen faaliyette bulunan (590) işyerinde ikibin civarında kişi çalışmaktadır. İkinci etap (626) adet işyeri faaliyete geçtiğinde (8.000-10.000) kişiye iş imkanı sağlanmış olacaktır.
ÇORLU İLÇE SANAYİ VE TİCARET
Sanayi ve Ticaret :
İlçemizde (739) adet Gayri Sıhhi Müessese faaliyette bulunmakta olup, bunlar yaptıkları üretimle ilçe ve yurt ekonomisine büyük katkıda bulunmakta ve binlerce kişiye iş imkanı sağlamaktadır.
Tekirdağ bölgesinin bazı sektörlerdeki üretiminin, ülke toplam üretim veya tüketim içindeki paylarına baktığımızda, İlçemiz Rafine Ayçiçek Yağı ülke üretimin %13 ünü, Margarin Yağı ülke üretiminin % 42 sini, Ambalaj Kağıdı ülke üretiminin % 40 ını, İşlenmiş Deri ülke üretiminin % 26 sını ve Değişik dallardan Tekstil Üretiminin % 10 unu karşılamaktadır.
Özellikle 1970 lerde başlayan sanayileşme süreci ile birlikte tarihsel olarak tarımın egemen olduğu ilçemizde sanayi öne fırlamıştır. Çorlu’da İşgücü bakımından tekstil ve boya fabrikaları çoğunlukta olup, ilk sırayı aldığı görülmektedir. Bu tüm fabrikalarda çalışanların % 53.86 sını teşkil etmektedir.
İkinci sırayı deri, deri konfeksiyon, ve ayakkabı fabrikaları almaktadır. Tabakhaneler Çorlu’ nun Kuzey Batısında Çorlu Deresinin kenarında toplanmışlardır. Bu işletmelerde yılda ortalama (25.000.000) adet Küçükbaş, (50.000) ton Büyükbaş hayvan derisi işlenmektedir. Ülkemizde yapılan ihracatın % 37si buradan gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kürk-Süet üretiminin Türkiye’deki merkezinin Çorlu olması bu bölgeye başka bir özellik katmaktadır.
Tekstil-Boyama Fabrikaları, Deri ve Deri Konfeksiyon, Ayakkabı fabrikalarıyla birlikte ele alındığında bu iki sektörün toplam sanayi işgücünün % 65.32 sini çalıştırdığını ortaya koymaktadır. Halen mevcut olan büyük kapasiteli tesisler, bölgede üretilen ayçiçeğinin tamamını işleyecek seviyededir. Aynı durum kağıt fabrikaları, un fabrikaları ve elektronik fabrikaları içinde geçerlidir. Otomotiv sanayi kollarının önümüzdeki yıllarda yükseleceği verilerden anlaşılmaktadır.
Velimeşe ile Karamehmet köyü arasında iki bin dönümlük arazi üzerinde kurulu bulunan Avrupa Serbest Bölgesinde tamamının bitmesi halinde yaklaşık (200) fabrika ile 25.000 kişiye iş istihdamı sağlanacak olup, halen (110) fabrika üretim faaliyeti göstermekte olup (2350) kişi istihdam edilmektedir.
1980 li yılların başından itibaren fabrikaların yoğun olarak yer aldığı İstanbul-Edirne D-100 Karayolu üzerinde sağlı ve sollu olarak yeni fabrika inşaatları yerleşmiş durumdadır. Bu bölgede özellikle Tekstil, Boyama, Deri, Ayçiçek Yağı, Kağıt, Makine imalatı, Dondurma fabrikaları. Çorlu-Tekirdağ Yolu bölgesinde (Karatepe) Taşocakları ve Ayçiçek yağı işleyen fabrikalar, Çorlu-Çerkezköy yolu bölgesinde, Tekstil, Boyama, Kablo, Meşrubat, Kazan fabrikaları, Türkgücü Köyü Yolu üzerindeki bölgede ise tekstil fabrikaları faaliyette bulunmaktadır.
Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi 1998 yılında 120 Hektar alana kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Halen (118) adet deri fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalardan (845) adedi faaliyette olup, 4.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Biri 3.000 m3/gün, ikincisi 4.500 m3/gün kapasiteli iki adet arıtma tesisi bulunmasına rağmen bölgenin en önemli sorunlarından biri olan çevre ve özellikle atık su sorunu nedeniyle 36.000 m3/gün kapasiteli üçüncü atık su arıtma tesisi yapılarak faaliyete geçirilmiştir.
ÇORLU İLÇE SAĞLIK
SAĞLIK DURUMU
Hastane Sayısı Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Evi
Merkez 5 59 -
Belde - 7 -
Köy - 1 10
Toplam 5 66 10
sağlık birimi bulunmakta olup, Sağlık hizmetleri (8) ambulans ve (9) hizmet aracıyla yürütülmektedir.
Hastaneler :
- Devlet Hastanesi - Yatak Sayısı 250
-Asker Hastanesi - Yatak Sayısı 200
-Özel Reyap Hastanesi - Yatak Sayısı 120
-Özel Şifa Hastanesi - Yatak Sayısı 50
-Özel Vatan Hastanesi - Yatak Sayısı 34
-Özel 4 D Millet Hastanesi - Yatak Sayısı 49
Ayrıca (1) adet Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunmaktadır.
İlçe merkezinde (1) adet Verem Savaş Dispanseri, (59) adet Aile Sağlığı Merkezi, Beldelerde (7) adet, köylerde (1) adet olmak üzere toplam (67) adet Aile Sağlığı Merkezi ve (1) adet halk sağlığı laboratuarı bulunmaktadır.
Ayrıca Köylerde (10) adet sağlık evi bulunmaktadır. .
İlçemizdeki tüm sağlık kurumlarındaki personel durumu aşağıdaki gibidir.
Ünvan Toplam
Uzman Dr. 153
Pratisyen Dr. 112
Diş Hekimi 40
Hemşire 334
Ebe 128
Diğer Personel 476
Eczane 75
Ecza Deposu 2
Özel Muayenehane 39
Gözlükçü 16
Sağlık Kabini 5
Özel Laboratuvar 6
Özel Tıp Merkezi 1
Özel Dal Tıp Merkezi (Nörofizyoloji) 3
Özel Diyaliz Merkezi 1
Özel Poliklinik 2
Psikoteknik Değ. Merkezi 1
İlçemiz Muhittin Mahallesinde 104.893,20 m2 arsa 08.01.2007 tarihinde Sağlık Bakanlığına tahsis edilerek (300) yataklı Devlet Hastanesi bina inşaatına TOKİ tarafından devam edilmekte olup, 2012 yılında hizmet binasında faaliyetine başlayacaktır.
ÇORLU İLÇE EĞİTİM
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
Örgün ve Yaygın eğitimin tüm birimlerinin mevcut olduğu ilçemizde okuma ve yazma oranı % 98 olup geriye kalan % 2 lik oran yaşlı ve özürlü vatandaşlardan oluşmaktadır. Bu itibarla ilçemizde okuma–yazma oranı % 100 olarak kabul edilebilir.
Köy İlköğretim okullarındaki Öğrenci azlığı nedeniyle taşımalı eğitim kapsamına alınan (11) köydeki (310) öğrencinin (7) merkeze taşınması sağlıklı bir şekilde yapılmaktadır. Taşımalı öğrencilerin öğlen yemek ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Okulsuz ve lojmansız köyümüz bulunmamaktadır. Merkez okullarının tümü bakımlıdır. Eski olan okullar ise onarılmak ve yeni binalar eklenmek suretiyle ihtiyacı karşılayabilecek duruma getirilmektedir.
-İlköğretim Okul sayısı
İlçe merkezinde (32) resmi, (4) özel olmak üzere (36) adet,
Köylerde (17) adet olmak üzere toplam (53) İlköğretim Okulu bulunmaktadır.
-Ortaöğretim Okul Sayısı,
Genel Lise (1)adet
Anadolu Lisesi (6),
Anadolu Öğretmen Lisesi (1)
Meslek Lisesi (9) adet
Özel Lise (2) adet olmak üzere toplam (18) adet Lise ve Dengi Okul bulunmaktadır.
-Yüksek Öğretim Okulu,
Namık Kemal Üniversitesine bağlı (1) Mühendislik Fakültesi blunmaktadır.(İnşaat, Çevre, Makine, Bilgisayar ve Tekstil Mühendisliğinden oluşan beş bölümden oluşmaktadır.)
Yine Namık Kemal Üniversitesine bağlı (1) Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. (Dericilik, Elektronik, Endüstri, Geleneksel El Sanatları, Gıda, İşletmecilik, İşletme Yönetimi İ.Ö., Kooperatifçilik, Makina, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları İ.Ö., Oto Boya ve Karoseri Teknikerliği, Otomotiv Teknolojisi, Pazarlama, Seracılık ve Tekstil Teknolojisi olmak üzere onaltı bölümden oluşmaktadır.)
Yaygın Eğitimde hizmet veren (2) hizmet binası bulunan (1) Halk Eğitim Merkezi, (1) Çıraklık Eğitim Merkezi, (1) Rehberlik Araştırma Merkezi bulunmaktadır.
Ayrıca (1) adet Öğretmen Evi bulunmaktadır.
Öğrenci Yurtları (2) Adet Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait (204) yatak kapasiteli Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu ile (888) Yatak Kapasiteli (10) Orta Öğretim Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.
Özel Öğretim Kurumları
Özel Dershane Sayısı (12)
Özel Öğrenci Etüt merkezi (5)
Motorlu Sürücü Kursu (10)
Özel Muhtelif Kurslar (14)
Zihinsel Özürlü Reh.Merk. (4) adet olmak üzere toplam (45) adet kurs bulunmaktadır.
İlçemizdeki Öğrenci Sayısı,
Ana Sınıfında (2.470)
İlköğretim Okullarında (29.274)+(910 Özel) = (30.184)
Ortaöğretim Okullarındaki
-Genel Eğitimde (5.476)
-Mesleki Eğitimde (6.535),
-Özel Liselerde (175)
olmak üzere toplam (12.186) Öğrenci, İlçe geneli öğrenci sayısı ise (44.840) dir.
Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde (1.536) Öğrenci,
Meslek Yüksek Okulunda (1.819) Öğrenci olmak üzere toplam (48.195) Öğrenci,
Ayrıca 2003 - 2004 Eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında faaliyete geçen Sakatlar Derneği İlköğretim Okulunda (91) öğrenci okumaktadır.
İlçemizdeki Öğrenci Sayısı,
Ana Sınıfında ( 3.339)
İlköğretim Okullarında (31.027)
Ortaöğretim Okullarındaki
-Genel Eğitimde (5.240)
-Mesleki Eğitimde (7.428)
olmak üzere İlçe geneli toplam öğrenci sayısı ise (47.034) dır.
Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde (1.956) Öğrenci,
Meslek Yüksek Okulunda (1.750) Öğrenci olmak üzere toplam (50.740) Öğrenci,
Ayrıca 2003 - 2004 Eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında faaliyete geçen Sakatlar Derneği İlköğretim Okulunda (107) öğrenci okumaktadır.
İlçemizdeki Öğretmen Sayısı,
Okul Müd.ve Müd.Yrd. (209)
Okul öncesi öğretmeni (17)
Kadrolu öğretmen (1.375)
4/b sözleşmeli öğretmen, ücretli ve usta öğretici öğretmen (619) olmak üzere toplam (2.220) Öğretmen İlköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapmaktadır.
Mühendislik Fakültesinde (83) Öğretim Görevlisi,
Meslek Yüksek Okulunda (32) Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam (2.335) Öğretmen ve Öğretim Görevlisi tarafından eğitim hizmeti verilmektedir.
ÇORLU İLÇE KÖYLERİ VE BELDELERİ